Heerlijk geslapen in de Honeymoonsuite natuurlijk. Om 8.30 staat Paulie ons op te wachten aan de receptie en nemen we de fietsen naar de Jetty. Daar ligt een gemotoriseerde prauw te wachten op ons. Comfortabele stoelen met dikke kussens; dus kunnen we onze opblaaskussentjes in de rugzak laten (wij komen altijd voorbereid hé).
Varen op het meer is leuk, het ligt op 900 m hoogte omgeven door bergen. Het is 20 m lang
en 10 m breed. Je ziet vissers, bootjes met schoolkinderen of met groenten of met een brommertjes allez vanalles. Gezellig op en aan varen maar niet te druk. Wij varen ineens richting ruïnes van Indein. Dat is nog een stukje soort stroomopwaarts op een bruine rivier met kleine stroomversnellingetjes. En we kijken onze ogen uit naar het leven dat zich afspeelt aan de kant van het water, vrouwen die de was doen, mensen die baden in het bruine water. Als we aankomen aan de ruïnes zijn de verkopers nog bezig om hun winkeltjes op te zetten in de 600 m lange overdekte doorgang naar de Shwe Inn Tainnpagode. Goed plan om dit eerst te doen, op die manier zijn we de grote stroom van toeristen voor en de warmste hitte van de dag.
Maar het is de weg naar de pagode die indrukwekkend is en niet door de lange doorgang maar ernaast. Daar is het klein-Angkor Wat. Ruïnes van 17de eeuwse pagodes, sommigen overwoekerd en vervallen anderen al wat gerestaureerd. We vinden het super.
Paulie legt ons ook het verschil uit tussen een Shan-pagode en Birmaanse-pagode. Shan heeft een smaller parapluutje, geen 3 plinten vanonder, en de lotusbloemen zijn smaller. Dat weten we dan ook weeral …. Of toch voor eventjes
Bovengekomen bezoeken we de Pagode. Die mooi is door de mix van oud, gerestaureerd, goud geschilderd, rood, of niet. We vinden het allemaal goed. Het is van t zelfde evenveel maar toch weer net dat anders en zo blijven we verwonderd en geboeid
Als we terug naar beneden gaan langs de doorgang besef ik pas hoe lang we naar boven zijn moeten gaan. En zien we de stroom van toeristen naar boven komen.
We varen terug richting meer en kiezen om de Paung Daw Upagode met 5 images van Boeddha te bezoeken. We zien de koninklijke prauw waar de beelden ieder jaar het meer mee rond gevaren worden. Of toch 4 van de 5 want in 1965 is er een accidentje gebeurt met de prauw en zijn de 5 beeldjes in het water gesukkeld en dan zijn ze als ne zot daar naar beginnen duiken en ze vonden er maar 4. En toen ze in de pagode aankwamen stond het 5de beeldje, onder het wier weliswaar, daar gewoon op zijn plaats. NIEMAND die weet hoe dat komt. In ieder geval die mag niet meer mee op het water. Wij zijn benieuwd naar de 5 beelden van de 5 Boeddha’s maar als we binnenkomen zien we wat lijkt op 5 gouden champignons, waarvan één met een top erop. De beeldjes zijn over de jaren heen zo volgeplakt met goudblaadjes dat je er geen beelden meer van kan maken. We weten niet goed wat we ervan moeten denken.
Tijd voor lunch. T zal waarschijnlijk wel ergens anders zijn dan in de restaurants, groot, groter, grootst, die we overal langs het water zien. En inderdaad we gaan een beetje achterin en we meren aan bij een typisch Intha huis waar we een heerlijke traditionele Intha lunch geserveerd krijgen. Smullen.
Na de lunch gaan we nog kijken hoe ze nu precies die prauwen van teak hout maken en bezoeken we het Nga Phe Chaung- klooster opgetrokken op het water op 650 teakhouten palen. Het is weer een pareltje, met prachtige kunstwerken
We varen door een vissersdorp op palen, langs de drijvende tuinen waar ze tomaten, komkommer en nog iets verbouwen. En langs een dorp, ook op palen uiteraard, waar dan weer de mensen wonen die de drijvende tuinen cultiveren. Veel bedrijvigheid op het water van het Inle meer.
En dan varen we terug naar huis. We zijn WEER tevreden.
We fietsen naar ons hotel, onderweg drinken we er nog eentje. En dan even rusten om dan weer de straat op te gaan. We brengen onze was weg, en vinden een heerlijk restaurantje “The Ancestor”. HEERLIJK gegeten en weer zulke vriendelijke mensen. Ik had tegen de ober gezegd “compliments to the chef” en het madammeke kwam naar boven en helemaal uitleggen hoe ze mijn chicken in bananenblad met kokos had klaargemaakt. Zo fier. Als we doorgingen nam ze het sleuteltje van mijn fiets uit mijn handen en zette mijn fiets voor mij op straat. Allez.
Wij passeren de avondmarkt en gaan op zoek naar een mythical bird. Dat zal ons beeldje worden van Myanmar. Het is een heel verhaal, maar het komt er op neer dat een vorige gids,Zarni, over die vogel vertelde maar dat wij niet verstonden over welke vogel het nu ging. Wij verstonden dat woord mythical niet. We hebben het aan de volgende gids, Ki, gevraagd maart die wist het ook niet. En nu ineens heeft Paulie het over diezelfde vogel. En wij direct “ja, welke vogel is dat, zeg het nog eens” en nog steeds verstaan we het niet. Je moet het straks opschrijven voor ons … en plots hoor ik het …. MYTHICAL.